TÂRGUL DE CRĂCIUN, din cadrul Proiectului social-caritabil

,,Un dar mic pentru o fericire mare’’cuprins în CAEM 2024- Domeniul Educație civică, voluntariat, proiecte caritabile s-a desfășurat și anul acesta în data de 15.12.2023.

A fost un eveniment caritabil unde elevi, cadre didactice și părinți au avut ocazia de a realiza și achizitiona produse unice – decorațiuni specifice, ornamente de Crăciun facute chiar de mâna copiilor și comercializate de ei.

Legătura specială a copiilor noștri cu Moșul a mobilizat și anul acesta pe Spiridușii care au pregătit cadouri și surprize frumoase. Cadourile vor merge către copiii dragi sufletului nostru de la Școala Gimnazială Specială Nr.5 și de la alte instituții.

Sărbători frumoase tuturor!


Proiectul EDUCAȚIONAL „DIN SUFLETE CURATE DE COPII -”ÎI ÎMPODOBIM ȘI-I DĂRUIM” Brăduțul aniversar – ”Brăduțul Păcii” -Ediția a X-a 2023

În data de 15.12.2023 au fost aprinse luminițele din brazii împodobiți cu multă bucurie și imaginație. Copiii au cântat colinde în așteptarea lui Moș Crăciun care a sosit și anul acesta!🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎅


Imbodobirea Brazilor de Craciun


Proiectul “Folclorul ne aduce împreună!”

 “Ceea ce contează este nașterea entuziasmului  creator, care face să se ajungă la un nivel superior de existență” (Edgar Faure)

Activităţi cultural – artistice de promovare a tradiţiilor populare
 româneşti în rândul elevilor din clasele Pregătitoare-VIII

„Şcoala altfel” – 27-31.03.2023

·         Expoziţie de costume populare
–          Prezentare expoziţie – Iuliana Tudor – prezentator emisiune „Odată-n viaţă” TVR;
–          Prezentare costume populare (expoziţie 5 manechine îmbrăcate complet, din diferite zone ale României – Oltenia, Muntenia, Maramureş, etc.), acestea au fost prezentate de doi muzeografi care se ocupă cu păstrarea şi conservarea acestora

 ·         Atelier de olărit şi opincărit
–          Copiii au fost iniţiaţi în arta olăritului dar şi a modelajului manual în lut. S-a prezentat materialul cu care au lucrat (lutul) şi au fost iniţiați copii cu el, în timp ce au ascultat poveşti despre istoria olăritului. Obiectele din lut, realizate de copii, au fost donate către şcoală pentru expozitie.
–          Copiii au fost inițiați în arta opincăritului, o îndeletnicire pe cale de dispariţie. Opincarii au fost, pe vremuri, fala satelor românești pentru că o pereche de opinci bune erau purtate zeci de ani, fie iarnă, fie vară. Acum sunt doar obiecte de muzeu și se mai poartă doar la sărbători sau în spectacolele de folclor. Au mai rămas doar câțiva meșteri opincari și, care, au vârste venerabile.

·         Dansul popular, poartă spre identitatea naţională a unui popor, bijuteriile coregrafice care se transmit din moşi strămoşi.
–          Prezentarea unor cunoscute dansuri populare româneşti, specifice fiecărei regiuni în parte. Dansurile populare sunt însoţite numai de muzica instrumentală şi, în funcţie de zonă, sunt presărate cu strigături, pocnete din degete, bătăi din palme, paşi bătuţi, chiuituri etc. Mişcările diferă şi ele de la o regiune la alta (Hora, Alunelul, Braşoveanca, Brâul, Sârba, Ciuleandra, Căluşul).
–          Faptul ca dansul popular este atât de bine înrădăcinat în tradiţiile noastre, ar trebui să ne bucure, deoarece în acest fel reușim să păstrăm  tradiţiile şi obiceiurile noastre ca popor.  Orice eveniment important din viaţa românilor, precum nunta, botezul, trecerea dintre ani şi petrecerile cu prietenii, este marcat cu o horă, o sârbă, o învârtită sau o bătută. Toate aceste dansuri populare sunt sărbătoarea vieţii şi a spiritului nostru ca popor, exprimând bucuria, pofta de viaţă, veselia si vioiciunea noastră.·
·        Vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”