”Hai sa dam mână cu mână cei cu inima română”

159 de ani de la Mica Unire

24 Ianuarie 1859-2018

Activitate desfășurată în data de 23 Ianuarie 2018 la Școala Gimnazială Nr.178

Centenarul Marii Uniri, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei noastre în afirmarea identității și tradițiilor naționale. Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca Mica Unire este primul  pas în realizarea  Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Principala dimensiune a centenarului este educativă, pentru că tânăra generație, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri. România s-a construit pe valori, principii și credință.

Din această perspectivă credem că proiectarea și derularea unor programe educaționale de istorie, cultură și memorie vor cultiva valori și atitudini care să ducă mai departe spiritul gene­rației de la 1918. Cultura este cea care ne definește și ne structurează.

A devenit o traditie, ca la 24 Ianuarie, elevii și cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale nr 178, să își onoreze eroii și jertfele lor, prin cantece, poezii și o hora a Unirii. De noi  depinde și modul cum vom proiecta și imagina viitorul nostru ca națiune, cum vom construi România de mâine. Generațiile tinere, dar și cele care vor veni vor învăța de la noi, pe această cale, cum am cinstit memoria înainta­șilor și ce realizări durabile am împlinit pentru a aminti de jertfele acestora.

Cea mai frumoasă omagiere a trecutului este construirea unui viitor demn. Acum, împreună, trebuie să ducem România în noua modernitate, cea a democrației, libertății, solidarității, o modernitate a omului și umanismului.

Pe întreg parcursul Anului Centenar  al Marii Uniri vom face un recurs la rememorarea faptelor înaintașilor, o reflecție profundă la cei 100 de ani scurși de la Marea Unire  dar și o nevoie de a privi spre viitor, spre alții 100 de ani.

Director: Prof. Daniela Paizan

DISTRIBUIȚI